Bij schouderinstabiliteit gaat het niet alleen om mechanische factoren. Uiteraard spelen kapotte structuren een rol en ook te korte -, te zwakke – of te trage spieren zijn medebepalend voor een instabiele schouder. Maar een schouder uit de kom is vaak een traumatische gebeurtenis die een forse impact kan hebben. Het brein slaat deze negatieve herinneringen op en zorgt ervoor dat de kans op herhaling wordt geminimaliseerd. Hierdoor ontstaat er bewegingsangst, vooral in de richting, of bij de activiteit waarin het de vorige keer misging. Armbewegingen worden vermeden of helemaal niet meer uitgevoerd. Hierdoor ontstaan weer te korte -, te zwakke of te trage spieren die juist van belang zijn voor een stabiele schouder. De bekende vicieuze cirkel. Het trainen van vermindering van deze angst factoren wordt niet standaard in de revalidatie van schouderinstabiliteit meegenomen.
Schoudercentrum IBC Amstelland, Karin Hekman, onderzoekt samen met een groep experts of deze bewegingsangst aspecten een standaard plek moeten gaan krijgen in de behandeling van schouderinstabiliteit. Op 17 september 2021, tijdens het SECEC/ESSE congres in Poznan heeft deze studie een subsidie gewonnen van E20.000,-. We zijn trots op de erkenning van dit probleem en de aandacht hiervoor binnen de orthopedisch chirurgische zorg.
‘Multifactorial Approach Training for Anterior Shoulder Instability in patients undergoing arthroscopic bankart repair. A multicenter randomized controlled trial. (MATASI trial) ‘
Ted van Iersel, Karin Hekman, Marianne Larsen van Gastel, Arthur van Noort, Tjarco Alta, Serge Dumoulin, Maaike van den Borne, Eric Raven, Jasper de Vries, Derek van Deurzen, Michel van den Bekerom.