Ergotherapie

Ergotherapie

NA kan leiden tot problemen bij de dagelijkse bezigheden; van de persoonlijke verzorging tot het huishouden en werkzaamheden. Veel mensen hebben moeite met activiteiten als reiken, boven hun macht werken en het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde handelingen. Ook langdurig in dezelfde houding zitten of liggen kan lastig zijn. De gevolgen zijn vaak klachten van pijn en/of vermoeidheid.

Een ergotherapeut kan u begeleiden in het omgaan met deze klachten. Wanneer u bepaalde activiteiten niet meer (goed) kunt uitvoeren, kan een ergotherapeut deze samen met u analyseren. U kijkt dan samen naar wat er kan worden veranderd aan de activiteit, uw houding/manier van bewegen of de omgeving.

Het aanhouden van pijn- en vermoeidheidsklachten is vaak een signaal van overbelasting van zowel de spieren die verzwakt zijn als de spieren die deze zwakte compenseren. Verminderen en voorkómen van overbelasting is van groot belang om pijn en vermoeidheid aan te pakken. Juist omdat de spieren minder belastbaar zijn (dagelijkse activiteiten zijn al topsport) is het belangrijk om regelmatig tot rust te komen en ‘bij te tanken’. Aandacht voor het kunnen nemen van effectieve rust, het aannemen van een juiste uitgangshouding en het leren ontspannen van de spieren is hierbij van belang.

In samenwerking met Radboud Medisch Centrum en KINOS Revalidatie in Nijmegen behandelt Schoudercentrum IBC patiënten met NA interdisciplinair.
De behandeling vergt een specifieke aanpak, waarbij fysiotherapeut, ergotherapeut en vaak ook psycholoog nauw samenwerken.  

Met welke klachten kunt bij ons terecht voor ergotherapie?

  • Klachten van pijn en/of vermoeidheid ten gevolge van NA (of andere zenuwaandoeningen van de arm)
  • Problemen bij de uitvoering van dagelijkse bezigheden als persoonlijke verzorging, het huishouden of werkzaamheden 
  • Het thuis of op het werk niet vast kunnen houden van de effecten van fysiotherapie
Staat uw klacht er niet tussen en wilt u weten of u middels ergotherapie behandeld kunt worden, neem dan contact op met IBC Amstelland: 020-214 10 11.