Onze werkwijze

De unieke aanpak van Schoudercentrum IBC 

Gespecialiseerde zorg voor mensen met schouder- of elleboogklachten vergt primair vakinhoudelijke kennis. Deze kennis is bij IBC ingebed op basis van meer dan 20 jaar ervaring van beide oprichters in zowel de 2e als 1e lijn zorg. Karin Hekman en Holly Tops hebben een interdisciplinair team van deskundigen verzameld die samenwerken in Schoudercentrum IBC. Hier leggen we uit hoe we werken in onze centra.  

Van diagnostiek tot behandeling

Interdisciplinair

Trajectbegeleider

Persoonlijke aandacht en tijd

Eerste lijn zorg

Integrale gezondheid

Onderwijs, onderzoek en ontwikkeling

Samenwerking Medisch Centrum Jan van Goyen

Van diagnostiek tot behandeling

De eerste stap van ieder bezoek aan Schoudercentrum IBC bestaat uit diagnostiek. Samen zoeken we uit waarom u pijn of andere klachten heeft. Diagnostiek is van belang om tot een juist behandelplan te komen. Daarom besteden we hier veel aandacht aan.

Uw verhaal over uw klachten is daarbij heel belangrijk: we vragen daarom veel over het ontstaan van de klacht, de bewegingen of houdingen die last geven, en de samenhang met eventueel andere lichamelijk of mentale klachten die u heeft. Daarnaast onderzoeken we uw schouder of elleboog in de beweeglijkheid, kracht en functie. Een onderdeel van het onderzoek kan echografie zijn. Met een echo krijgen we een beeld van uw schouder. In sommige gevallen kan dat beeld verklaren waarom uw schouder pijn doet, bijvoorbeeld omdat we een verdikte of onderbroken structuur zien. Zo kunnen we een goede diagnose stellen.

De tweede stap is uitzoeken welke mogelijke herstel-belemmeringen er zijn. Het lichaam kan in principe goed zelf herstellen. Maar dat natuurlijke herstel kan bijvoorbeeld door slechte voeding, roken of stress vertraagd worden.

Als derde stap leggen we u uit wat er aan de hand is, zodat u daadwerkelijk snapt wat de oorzaak is en waarom uw schouder of elleboog niet herstelt.

Vervolgens stellen we samen een behandeltraject op met duidelijke functionele doelen. Stap 5 is de behandeling en stap 6 is de tussentijdse evaluatie voor hernieuwde afstemming en bijstellen van doelen en stap 7 is de eind evaluatie. Stap 1 t/m 4 worden meestal in de eerste twee sessies doorlopen.

Interdisciplinair

IBC staat voor Interdisciplinair Behandel Centrum. Dit betekent dat er verschillende disciplines werkzaam zijn die de behandelplannen op elkaar afstemmen. Zo werken er naast gespecialiseerde fysiotherapeuten en manueel therapeuten, acupuncturisten, ergotherapeuten, een psycholoog, yoga- en tai chi-docenten en masseurs in de verschillende vestigingen. Om de zorg goed op elkaar af te stemmen is er een wekelijks interdisciplinair overleg (IDO). We hebben elkaars expertise nodig en kunnen elkaar versterken bij het begeleiden van patiënten in hun herstel. 

Trajectbegeleider

Of uw behandeling nu kort of lang is en met één of meerdere disciplines, u krijgt bij aanvang van de behandeling een ’trajectbegeleider’. Deze behandelaar maakt samen met u een plan voor herstel en is uw aanspreekpunt. Als u door één discipline wordt behandeld, dan is uw trajectbegeleider uw behandelaar. Als er meerdere disciplines bij  uw behandeltraject worden betrokken, zal uw trajectbegeleider zorgen voor afstemming met de andere behandelaars voor een geïntegreerde aanpak van uw probleem. Hiervoor vindt er een wekelijks overleg plaats. Indien u vragen of opmerkingen heeft, kunt u altijd terecht bij uw trajectbegeleider.

Persoonlijke aandacht en tijd

Naast vakkundigheid vinden wij persoonlijke aandacht en tijd een belangrijke factor om tot de kern van het probleem te komen. In de huidige zorg is tijd een belemmering geworden om goede zorg te kunnen leveren. Door meer tijd te investeren en met meerdere disciplines samen uw verhaal in kaart te brengen, ontstaat een behandeltraject dat persoonlijk op u is afgestemd. Zo vervallen we niet in een algemene protocollaire aanpak van uw schouder- of rugklacht maar kijken wij naar wat er in uw situatie nodig is om beter te worden en welke disciplines daarbij hulp kunnen bieden. 

Eerste lijn zorg

Fysiotherapie is in Nederland direct toegankelijk. Dat wil zeggen dat u niet per se een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig heeft. Zo niet, dan zal er een screening plaatsvinden om te bepalen of u op de goede plek bent en of er alsnog een verwijzing noodzakelijk is. De oorzaak van uw klachten achterhalen vinden wij erg belangrijk. We besteden dan ook veel aandacht aan de diagnose. Pas als deze duidelijk is, kunnen wij en passend behandelplan opstellen. Dit behandelplan wordt altijd met u afgestemd. En als er een verwijzer, een huisarts of specialist, betrokken is, communiceren we ook met hen.

Integrale gezondheid

Als u te maken heeft met langdurige schouderklachten, heeft dit vaak invloed op andere gebieden in uw leven. Zo kan het een belemmering vormen in uw algemeen dagelijks functioneren, of kan het ertoe leiden dat u niet meer kunt sporten. Soms kunnen aanhoudende klachten ook een invloed hebben op uw algehele mentale gesteldheid of uw humeur. Andersom kunnen onderliggende (fysieke of mentale) factoren ook een rol spelen in uw herstel. Om te kunnen bepalen welke zorg voor u het meest optimaal is, willen we een indruk krijgen over uw algehele gezondheid waarin al deze aspecten worden meegenomen. Geïnspireerd op het model van Mijn Positieve Gezondheid, brengen we indien nodig ook andere dan alleen fysieke aspecten in kaart.

Onderwijs, onderzoek en ontwikkeling

Wij houden onze kennis up-to-date door nationale en internationale congressen te bezoeken, onderwijs en lezingen te geven en we doen mee aan wetenschappelijke studies. Hierdoor zijn wij in staat de zorg die we leveren te baseren op de best evidence based practice. Instellingen waarmee we samenwerken zijn onder andere:

Wekelijkse orthopedische schouderpoli met Medisch Centrum Jan van Goyen

Iedere maandagmiddag werkt Karin Hekman in het Medisch Centrum Jan van Goyen. Hier werkt zij als fysiotherapeutisch consulent samen met de orthopedische chirurgen Dr. M. van den Bekerom en Dr. D. van Deurzen op de schouderpoli. De kracht van deze samenwerking zit in het stellen van een gezamenlijke diagnose en een gerichte verwijzing.

Uit een gezamenlijke beoordeling komen een diagnose en behandeladvies voort die het traject verder bepalen. Is er meer beeldvorming of een injectie nodig, dan kan dit ter plaatse worden geregeld. In sommige gevallen is er een operatie geïndiceerd maar in de meeste gevallen is een goed fysiotherapeutisch traject aan te bevelen. Karin zorgt dan voor overdracht en verwijzing naar een geschikte gespecialiseerde fysiotherapeut.