Ons Team

Patricia Verstraten

Patricia Verstraten

Ergotherapeut

Ergotherapie richt zich op alle dagelijkse handelingen die voor u belangrijk zijn maar die, om welke reden dan ook, niet meer goed lukken. Wanneer u beperkt wordt in het dagelijks handelen, kan een ergotherapeut samen met u kijken op welke manier u deze handelingen weer naar tevredenheid kan uitvoeren.
Schouderklachten- en pijn kunnen leiden tot belemmeringen in het dagelijks handelen zoals persoonlijke verzorging, huishouden, hobby’s en werk. Vaak treden er pijnklachten en vermoeidheid in en rond het schoudergewricht op. Veel mensen hebben moeite met activiteiten als reiken, boven hun macht werken en het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde handelingen. Ook langdurig in dezelfde houding zitten of liggen kan lastig zijn (denk aan auto rijden, op de bank zitten of liggen in bed).

Werkwijze

Een ergotherapeut kan u begeleiden in het omgaan met schouderklachten. Wanneer u bepaalde activiteiten niet meer (goed) kunt uitvoeren, kan een ergotherapeut deze samen met u analyseren. U kijkt dan samen naar wat er kan worden veranderd aan de activiteit, uw houding/manier van bewegen of de omgeving. Ook het inzetten van hulpmiddelen kan geadviseerd worden.
Het aanhouden van pijn- en vermoeidheidsklachten is vaak een signaal van overbelasting van zowel de spieren die verzwakt zijn als de spieren die deze zwakte compenseren. Verminderen en voorkómen van overbelasting is van groot belang om pijn en vermoeidheid aan te pakken.
Het is erg belangrijk om regelmatig herstelmomenten (pauzes) in te plannen, zodat je spieren en pezen (aanhechting van spieren) tot rust kunnen komen. Het nemen van effectieve rust is een succesfactor. Ook het aannemen van een juiste houding hierbij en het leren ontspannen van de spieren is hierbij van belang.
Een ergotherapeut geeft oa advies over de keuze en verdeling van dagelijkse activiteiten, uw slaaphouding, de inrichting van uw werkplek en de uitvoering van uw dagelijkse handelingen.
Binnen het Schoudercentrum IBC worden personen met schouderklachten en/of NA interdisciplinair behandeld.

Met welke vragen/ klachten kunt bij ons terecht voor ergotherapie?

  • Pijn en/of vermoeidheid ten gevolge van NA of andere schouderklachten.
  • Vragen over het uitvoeren van dagelijkse bezigheden zoals persoonlijke verzorging, het huishouden, hobby’s of werk.
  • Advies over belasting / belastbaarheid.
  • Adviezen over ergonomie en houding bij schouderklachten.
  • Houdingadvies bij o.a. liggen en/of zitten.
  • Werkplekadvies.
  • Begeleiding bij arbeidsre-integratie.

Vergoeding

Ergotherapie wordt voor 10 uur vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Soms is er extra vergoeding mogelijk vanuit uw aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor uw polis.
Aanmelden kan met of zonder verwijzing van uw (huis)arts.
Staat uw klacht er niet tussen en wilt u weten of u door Patricia behandeld kunt worden, neem dan contact op met IBC Brabant: 085 048 4161.