Peesontsteking of slijmbeursontsteking

Als u pijn ervaart bij het heffen of reiken van de arm kan het zijn dat u een pees- of slijmbeursontsteking heeft. Soms zit de pijn die hiermee gepaard gaat in de bovenarm.

De schouderspieren van het schouderblad, hebben hun aanhechting aan de schouderkop. Ze steken van achter naar voren over onder het schouderdak (het acromion) door. In die ruimte zit een slijmbeurs, een dun geleidend laagje dat zorgt voor het soepel geleiden van alle structuren die onder het schouderdak door moeten bij het heffen van de arm.

Door een val op de schouder, een ruk aan de arm, overbelasting of slijtage van de pezen kan de pijn te verklaren zijn uit irritatie van deze structuren. Pezen kunnen ook kalk bevatten en daardoor geïrriteerd raken.

De verzamelnaam voor dit type schouderpijn is SAPS; SubAcromiaal Pijn Syndroom.

Als de fysiotherapeut hier aanleiding toe ziet kan met een dynamische echo worden vastgesteld of de structuren mogelijkerwijs een rol spelen bij de pijn. Is er kalk te zien? Zijn de pezen beschadigd? Is de slijmbeurs geïrriteerd en verklaart dat de pijn? De fysiotherapeut vraagt daarbij uw arm te bewegen en kijkt of de structuren goed onder het schouderdak doorlopen.

Mocht de kalk in de pees in relatie worden gebracht met uw klacht, kan besproken worden welke behandeling hiervoor zinvol is. Soms kan een barbotagebehandeling (het aanprikken van de kalk) bij Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam een advies zijn.

In de meeste gevallen bij zulke irritatieklachten kunnen de betrokken spieren rustig getraind worden, om zo ook de pezen weer belastbaar te maken.

We helpen u graag!