Stijve schouder

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een schouder kan verstijven en daardoor pijnklachten kan geven.

Het kan door verhoogde spierspannning komen, veroorzaakt door stress en te weinig beweging. In een drukke periode met veel zittend werk bijvoorbeeld, waarbij het lichaam weinig beweegt, kunnen spieren en bindweefsel strakker worden en verstijven rondom de schouder, in de nek en de bovenrug.

Klachten van stijfheid kunnen ook door slijtage in het schoudergewricht komen. We spreken dan van schouderartrose, en dat betekent dat het kraakbeen dunner is geworden bijvoorbeeld door het gebruik van de arm. Dit kan stijfheid en pijn veroorzaken bij bepaalde bewegingen.

Pijn en stijfheid komen ook voor bij een verstijving van het kapsel van de schouder, ook wel een Frozen Shoulder genoemd. Na een val of een operatie, maar ook zonder aanwijsbare reden kan de schouder ‘bevriezen’.  Deze aandoening gaat vanzelf weer over, maar tot die tijd kan het veel last geven.

In alle gevallen waarbij de schouder stijf en pijnlijk is, stellen we eerst een diagnose, eventueel met behulp van echoscopie. Op basis daarvan maken we een behandelplan, eventueel met meerdere disciplines. De acupuncturist heeft bijvoorbeeld veel ervaring met het reduceren van pijn in de eerste fase van een Frozen Shoulder. 

We helpen u graag!