Naast de kerk in het centrum van Schaijk zit Schoudercentrum IBC Brabant. IBC staat voor Interdisciplinair Behandelcentrum. Er zitten namelijk verschillende deskundigen in het pand die samenwerken aan goede schouderzorg. Als je bij ons komt met een schouderklacht, kijken we goed wat je nodig hebt om beter te worden. Dat is lang niet altijd een fysiotherapeut.

Maar eerst even over dat pand. Meneer Faassen, de eigenaar, werkte er zelf jarenlang met zijn accountantskantoor, en verhuurt het nu aan Schoudercentrum IBC. Hij vertelde me dat het ontworpen is door architect Jan de Jong. De Jong woonde in Schaijk, en ontwierp in de jaren 50 in de stijl van de Bossche School onder andere het gemeentehuis van Schaijk. De Bossche school kenmerkt zich door eenvoud en evenwichtige maatverhoudingen. Dat zie je terug in dit pand, dat naast het gemeentehuis ligt: het is een stevig vierkant, met vier dakschilden en een plat dak in het midden.

Onder dat dak kun je nu dus terecht als je schouderpijn hebt. Je krijgt dan bijvoorbeeld een afspraak bij Jos IJspeert. Jos is de specialistisch fysiotherapeut van dienst. Hij is voormalig rugby’er en werkte in de sportfysiotherapie voordat hij startte in het Radboud UMC bij de neurochirurgie en neurologie. Al snel kwam hij te werken op de poli voor neurologische schouderklachten en specialiseerde zich in Neuralgische Amyotrofie. Deze aandoening wordt op verschillende manieren benoemd. Wij gebruiken meestal de afkorting NA. Het is een ontsteking van de zenuwen naar de arm. Als je dit hebt kun je veel pijnklachten ervaren, en uiteindelijk ook uitval en vermoeidheid in spieren in je nek, rug en arm. Alle spieren die de zenuwtak vanuit je nek naar je arm bedient, kunnen betrokken zijn.

Jos startte met zijn studie klinische gezondheidswetenschappen en heeft nu bijna zijn proefschrift klaar over NA. Hij ziet veel mensen met schouderklachten met een neurologische component. Zoals: schouderklachten bij spierziekten, of na een zenuwbeschadiging bijvoorbeeld door operaties aan de nek of hals, na een hersenbloeding of bij pijn aan het schouderblad. En dus ook mensen met NA.

Naast zijn baan in het ziekenhuis, werkt Jos in Schaijk. Verder werken er twee ergotherapeuten in dat mooie pand, die ook veel weten van de schouder. Zij kijken met je mee hoe je in het dagelijks leven om kunt gaan met schouderpijn, bijvoorbeeld in je werk of in het huishouden of de zorg voor je kinderen. Daarnaast is er een acupuncturist die kan helpen om de balans in je lichaam te herstellen, waardoor je beter herstelt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je beter ontspant en beter slaapt. Dave Heijblok komt speciaal vanuit Amstelveen op de vrijdag ook werken, als manueel therapeut in opleiding. Hij kan echo’s maken van de schouder. Ook geven we er yoga en tai chi, omdat rustig bewegen de schouder gezond kan maken.  

Jos is heel tevreden met het samenwerken met bijvoorbeeld de ergotherapeuten en de acupuncturist in het Schoudercentrum. “De interdisciplinaire werkwijze ken ik uit het ziekenhuis. Het is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Daarom wilde ik dat ook in de eerste lijn inzetten. Het heeft veel meerwaarde voor de kwaliteit van zorg om samen te werken en de klachten van verschillende kanten te bekijken.”

Het ontwerp van het pand geeft dus ook al wat weg van de wegwijze van de huidige huurders: stevig, goed onderbouwd, onder een dak bestaand uit verschillende vlakken, met een gezamenlijke functie.

Verschenen op zaterdag 8 juni 2024, in Arena Lokaal.