Eindelijk gepubliceerd: de nieuwe richtlijn voor de revalidatie van de schouderstabilisatie operatie! We zijn er trots op!

De afgelopen 4 jaar werkte Karin Hekman samen met een team van onderzoekers aan de totstandkoming van een nieuwe richtlijn voor de revalidatie na een schouderstabilisatie-operatie. Als de schouder uit de kom is geweest en geopereerd moet worden, volgt daarna revalidatie bij de fysiotherapeut. De oude (Noord-Amerikaanse) revalidatierichtlijn stamt uit 2010. Met de huidige inzichten was deze aan vernieuwing toe. Deze nieuwe inzichten richten zich met name op het verminderen van bewegingsangst om met een vertrouwd gevoel weer te kunnen gaan sporten en werken.

De nieuwe richtlijn heet REGUIDE, en is meer dan de oude richtlijn gericht op het verminderen van “apprehension”. Dit is een angstig of onzeker gevoel als de arm in een bepaalde positie komt. De richtlijn is opgesteld met consensus binnen een internationale groep van schouderspecialisten en schouderfysiotherapeuten.

In deze link vindt u de publicatie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38506709/

Zijn we nu klaar? Zeker niet. Alle schouderexperts die mee hebben geschreven en gedacht vinden het een goede richtlijn, maar we weten nog niet of deze ook werkelijk voldoet in de praktijk. Een nieuw onderzoek, waarin mensen worden verdeeld in twee groepen – revalidatie volgens de oude richtlijn of volgens de nieuwe richtlijn – moet dit antwoord gaan geven.

In een volgend bericht meer over dit vervolgonderzoek.