Afgelopen maand is er een artikel gepubliceerd naar aanleiding van onderzoek dat mede door collega’s van Schoudercentrum IBC is uitgevoerd. Karin Hekman is een van de medeauteurs van het artikel en Dave Heijblok en Femke Boon hebben meegewerkt in het onderzoek panel. Onderzoek gericht op de schouder staat hoog in het vaandel bij IBC en veel van de onderzoeken waaraan wij meewerken zijn gericht op instabiliteit van het schoudergewricht. Door bij onderzoek betrokken te blijven naast het leveren van patiëntenzorg, dragen wij niet alleen bij aan de wetenschap op het gebied van de schouder, maar houden wij ook onszelf up to date wat betreft de nieuwste wetenschappelijke evidentie omtrent onderzoek en revalidatie.

Dit onderzoek richt zich op het identificeren van welke items/ onderwerpen bij het onderzoeken van schouderinstabiliteit belangrijk zijn om aan bod te laten komen. Aan de hand van drie vragenrondes waar analyses op volgden, zijn er 11 elementen geïdentificeerd die belangrijk zijn om mee te nemen in het onderzoek aan bod te laten komen. Vijf elementen waarbij de consensus boven de 90% was, waren beperkingen tijdens sport, een instabiel gevoel van de schouder, patiënt tevredenheid over de schouder, angst voor re-luxatie (nogmaals uit de kom gaan), en re-luxatie an sich. De zes overige geïdentificeerde elementen bereikten ook boven de 80% consensus.

Deze uitslagen helpen ons in het zo volledig mogelijk onderzoeken van de instabiele schouder en dit ondersteunt ons bij het geven van een goede overdracht of terugkoppeling aan een eventuele verwijzer, collega of andere discipline die betrokken is bij de behandeling van de instabiele schouder.