Schouderklachten

Van diagnostiek naar behandeling

De eerste stap van ieder bezoek aan Schoudercentrum IBC bestaat uit diagnostiek. Samen zoeken we uit waarom u pijn of klachten heeft. Diagnostiek is van belang om tot een juist behandelplan te kunnen komen. Daarom besteden we hier veel aandacht aan. Uw verhaal over uw klachten is daarbij heel belangrijk: we vragen daarom veel over het ontstaan van de klacht, de bewegingen of houdingen die last geven, en de samenhang met eventueel andere lichamelijk of mentale klachten die u heeft. Daarnaast onderzoeken we uw schouder in de beweeglijkheid, kracht en functie. Een onderdeel van het onderzoek kan echografie zijn. Met een echo krijgen we een beeld van uw schouder. In sommige gevallen kan dat beeld verklaren waarom uw schouder pijn doet, bijvoorbeeld omdat we een verdikte of onderbroken structuur zien. Zo kunnen we een goede diagnose stellen.

De tweede stap is uitzoeken welke mogelijke herstel-belemmeringen er zijn. Het lichaam kan in principe goed zelf herstellen. Maar dat natuurlijke herstel kan bijvoorbeeld door slechte voeding, roken of stress vertraagd worden.

Als derde stap leggen we u uit wat er aan de hand is, zodat u daadwerkelijk snapt wat de oorzaak is en waarom het niet (snel) herstelt.

Vervolgens stellen we samen een behandeltraject op met duidelijke functionele doelen, dat is stap 4. Stap 5 is de behandeling en stap 6 is de tussentijdse evaluatie voor hernieuwde afstemming en bijstellen van doelen en stap 7 is de eindevaluatie. Stap 1 t/m 4 worden meestal in de eerste 2 sessies doorlopen. Lees meer over onze werkwijze.

Schouderrevalidatie

Revalidatie richt zich op twee hoofdgroepen, neurologische en niet-neurologische aandoeningen. Onder neurologische aandoeningen worden zenuwgerelateerde aandoeningen verstaan bijvoorbeeld neuralgische amyotrofie of andere zenuwaandoeningen van de arm. Niet-neurologische aandoeningen zijn bijvoorbeeld operaties aan de botten of spieren, luxaties of andere complexere schouderaandoeningen.

Revalideren is een proces dat meestal wat langer duurt en waar meerdere disciplines bij worden betrokken. Bijvoorbeeld pijnmanagement, ergotherapie en psychologie. Soms kan het plaatsvinden via groepstraining: samen trainen met mensen die door hetzelfde proces gaan, maakt het lichter en beter vol te houden. 

Schoudertherapie

Behandelingen van schouderklachten kunnen bestaan uit manuele verrichtingen, tape, Dry Needling, coaching, maar vooral training en oefening van de coördinatie, stabiliteit en kracht van de schouder- en armspieren. Soms is het ook belangrijk om de core-, rug- en beenspieren te trainen, omdat de kracht van de arm afhankelijk is van de kracht in de romp en de benen.

Deze schouderklachten zien we vaak: 

 

Neurologische schouderklachten

Onder neurologische klachten worden klachten verstaan waarbij de zenuwen in de nek, schouder en arm betrokken zijn. Dat kan betekenen dat u uitstralende pijn ervaart in uw arm, hand of vingers. Het kan ook betekenen dat uw huid anders aanvoelt, en dat u kracht verliest in spieren langs het traject van de zenuwen. Zenuwen kunnen bijvoorbeeld beklemd worden, beschadigd door een ongeluk, of ontstoken raken.  Een speciale neurologische schouderaandoening is Neuraligsche Amyotrofie (NA). Lees meer…

Instabiele schouders

Als uw schouder niet stabiel aanvoelt of daadwerkelijk uit de kom gaat dan noemen we dat instabiliteit. Dit kan van een beetje en af en toe naar complete verplaatsing en meerdere keren per dag. Lees meer…

Stijve schouders

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een schouder kan verstijven en daardoor pijnklachten kan geven. Stijfheid in de schouder kan ontstaan door spierspanning of door het kapsel of het bot van het gewricht. Een frozen shoulder is bijvoorbeeld door stijf kapsel, artrose is de schouder is meer vanwege een verandering in het kraakbeen van het gewricht. Lees meer…

Pees- of slijmbeursontsteking

Als u stekende pijn ervaart bij het heffen of reiken van de arm kan het zijn dat u een peesontsteking of een slijmbeursontsteking heeft. Soms zit de pijn die hiermee gepaard gaat ook in de bovenarm. Lees meer…

Schouderklachten na een ongeluk of operatie

Na een ongeluk of een operatie moet het aangedane weefsel herstellen en geleidelijk aan weer belast worden zodat het functioneel herstelt. Lees meer…

Klachten die te maken hebben met het sleutelbeen- of AC-gewricht

Schouderpijn kan ook bovenop aan de voorkant van de schouder zitten of te maken hebben met het sleutelbeen. Lees meer…